Myönteisenä, asiakkaita kunnioittavana terapiamuotona voimavara- ja ratkaisukeskeinen terapia on lisännyt suosiotaan. Lyhytterapia on lähtökohtaisesti matalan kynnyksen psykososiaalinen palvelu. Siihen ei tarvita lähetettä, koska se ei ole terveydenhuollon tuottamaa toimintaa. Sen vuoksi siitä ei voi saada ainakaan tällä hetkellä KELA:N tukea.
Lyhytterapia ei tarkoita sitä, että työskentely olisi jotenkin pinnallista. Siinä keskitytään olennaisiin, saavutettavissa oleviin asioihin, ja se rakentuu olemassa olevien henkilökohtaisten resurssien varaan. Merkityksellinen terapiatyöskentely ei aina vaadi vuosia.
Lyhytterapian kesto on yleensä 3-20 kertaa. Lyhyt työskentely on mielekästä, kun lähdetään liikkeelle huolellisesta jäsentelystä, jossa luodaan kokonaiskuva henkilökohtaisesta tilanteesta. Jäsennyksen avulla tavoitteellinen yhteistyö kohdennetaan toivottuun teemaan tai ongelma-alueeseen. Myös pidempi asiakassuhde on kuitenkin mahdollinen. Käynnit loppuvat, kun niitä ei koeta enää tarpeellisiksi.
Onko lyhyt vai pitkä terapia parempi vaihtoehto, riippuu aina jokaisen asiakkaan yksilöllisestä tilanteesta. Lyhytterapian vaikuttavuudesta on runsaasti tutkimusnäyttöä. Se voi joillekin olla mielekkäämpää kuin vuosia kestävä terapia. Mikäli asiakkaalla ilmenee vaikeampia psykiatrisia ongelmia, niin lyhytterapeutilla on velvollisuus ohjata asiakas psykoterapiaan, kuntoutukseen tai psykiatriseen hoitoon.
Elämässä voi tapahtua yllättäviä asioita, jotka horjuttavat mieltä ja omaa jaksamista. Joskus päätöksessä pysyminen tai uuden toimintatavan oppiminen tuottavat vaikeuksia. Jos tarvitset lyhyen ajan sisällä luotettavaa ulkopuolista rinnallakulkijaa ja kuuntelijaa, niin lyhytterapia saattaa olla tässä elämäntilanteessa juuri sinulle oikea vaihtoehto. Sen avulla on mahdollisuus päästä jatkamaan elämässäsi haluamaasi suuntaan.
Syitä hakeutua lyhytterapiaan
Ihmissuhdeongelmat
Työssäjaksaminen
Ahdistus, masennus, uupumus
Yllättävä kriisi
Läheisen kuolema tai sairastuminen
Erilaiset riippuvuudet ja pelot
Elämässä on voinut tapahtua joitakin muita asioita, joiden käsittelemiseen tai ymmärtämiseen kaipaat apua
Uuden suunnan etsiminen ja itsensä kehittäminen ovat ajankohtaisia
Määritellään yhdessä asiakkaan kanssa selkeät tavoitteet ja jäsentely työskentelylle.
Keskitymme enemmän nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Menneisyydestä puhutaan sen verran, kun se on tarpeellista.
Asiakkaan omilla toiveilla, tavoitteilla ja ideoilla on suuri merkitys.
Tavoitteena on lisätä toiveikkuutta ja vahvistaa uskoa omiin kykyihin.
Hyödynnetään käytössä olevia henkilökohtaisia vahvuuksia.
Pyritään kasvattamaan asiakkaan itseymmärrystä, auttamaan tunteiden säätelyssä, kehittämään ongelmanratkaisutaitoja, auttamaan kriisivaiheiden yli.
Läheiset ja verkostot nähdään voimavarana – asiakkaan halutessa he voivat myös osallistua tapaamisiin.
Tavoitteena on halutun ja toivotun muutoksen käynnistäminen.
Olen ratkaisukeskeisen lyhytterapian koulutuksen lisäksi suorittanut psykoterapeuttisten valmiuksen opinnot. Minulla on salassapito- ja vaitiolovelvollisuus. Ota rohkeasti yhteyttä. Yksin ei kenenkään tarvitse pärjätä.
Löydät lisätietoja myös täältä (Lue lisää-kohdasta löydät myös eettiset säännöt ja asiakkaani tarinan):